ȘANSE RATATE ȘI LIPSĂ DE COMUNICAREConsilierul local Michaela Türk în ședința Consiliului Local din 27.05.2021

Într-un context profesional, discutând despre patrimoniul cultural, am fost întrebată de un coleg: Sighișoara nu are nevoie de fonduri pentru conservarea și protejarea monumentelor UNESCO?

Neștiind despre ce e vorba, am primit o copie a adresei semnate de dvs. referitor la informațiile solicitate de Comisia Permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, în scopul alocării de resurse financiare autorităților locale pentru conservarea și protejarea monumentelor UNESCO la rectificarea bugetului național.

Conform acestei adrese se apreciază că ”starea de conservare a Cetății este în general bună, cu excepția zidului de incintă și a unor turnuri de apărare, deși unele porțiuni din ziduri sunt prăbușite, o parte este în precolaps și unele sectoare sunt într-o stare avansată de degradare”. Sincer, e cam contradictorie această evaluare.

În altă ordine de idei, este important să avem în minte că zona înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial nu se rezumă la ziduri și turnuri – ci vorbim de un ansamblu, care include casele celor care locuiesc în centrul istoric, toate clădirile de pe această suprafață, străzile, zonele verzi și, de ce nu, și oamenii.

Tot în adresă se consideră lipsa PUZ-ului o vulnerabilitate, dar aceasta este o consecință a amânării dezbaterii publice și transmiterii spre avizare a PUG-ului. Proiectantul susține că din Primărie nu comunică nimeni cu el, iar dvs. susțineți că de fapt proiectantul nu comunică cu dvs.

Referitor la intervențiile de urgență, ați identificat: restaurarea acoperișului și reabilitarea rețelei electrice în Turnul cu Ceas și partea de zid aflată în precolaps, și totuși nici pentru aceste lucrări nu ați reușit să faceți o estimare a fondurilor necesare de la bugetul național pentru anul 2021 și 2022.

Apreciez că Primăria este sinceră – și dintr-o anumită perspectivă vă dau dreptate, că nu puteți oferi o previziune bugetară justificată, fără documentații finalizate, dar strategic vorbind, dacă nu cerem niciun ban, cum să primim vreun ban?

Video