Astăzi la ora 10 în Consiliul local se supun la vot noile tarife de salubritate pentru Sighișoara. Noi, consilierii liberali, vom vota împotriva proiectului de hotărâre inițiat de primarul Sîrbu din următoarele motive:

  • Garda de Mediu a închis groapa de gunoi care a ajuns la capacitate maximă. De asemenea, Firma Schuster Ecosal nu a respectat proiectul tehnic care prevede o înălțime maximă de 16, respectiv 20 de metri. Înălțimea actuală este între 30 și 33 de metri. Din raportul Gărzii de Mediu rezultă că Schuster Ecosalul nu a respectat nicio măsură impusă. Contractul cu Schuster Ecosal pentru depozitarea deșeurilor trebuie reziliat din cauza nerespectării prevederilor legale de către Ecosal.
  • Tarifele propuse sunt cele mai mari din județ, la unele tipuri de deșeuri sunt chiar duble. Pentru utilizatorii casnici propunerea este de 13,40 lei plus TVA, total 15,95 lei.
  • La nivel de județ există Sistemul de management Integrat al deșeurilor (SMID), tariful de colectare pentru utilizatorii casnici este de 10,27 lei plus TVA, total 12,22 lei. Sighișoara și-a luat angajamentul să adere în 2023 la acest sistem. Nu înțelegem de ce primarul dorește să continue colaborarea cu Schuster Ecosal din moment ce există o variantă mai corectă și mai ieftină prin aderarea anticipată la sistemul județean.
  • Schuster Ecosalul a sistat colectarea gunoiului în Sighișoara începând de luni. Acum Schuster Ecosal, împreună cu administrația Sîrbu, încearcă să șantajeze consilierii locali. Considerăm că o mărire de tarife trebuie dezbătută public și nu poate fi hotărâtă într-o ședință convocată de pe o zi pe alta, din cauză că Ecoservul s-a trezit cu groapa de gunoi inchisă și plină.