Modul de calcul al chiriilor pentru locuințele ANL a fost un subiect discutat în ultimele 4 luni atât în ședințele Consiliului Local sau ale ATT, cât și în cadrul întâlnirilor individuale cu acei chiriași nemulțumiți de creșterea chiriilor, creștere justificată de executivul Primăriei și ATT ca fiind o consecință a creșterii valorii de înlocuire stabilită anual prin Ordin de Ministru.

Am început să analizez contractele și actele adiționale încheiate de chiriași cu ATT, fișele de calcul anexate, de asemenea prevederile legale, și am descoperit că legea a fost intrepretată eronat de către ATT, atunci când se facea actualizarea/recalcularea anuală a chiriilor.

Am semnalat în repetate rânduri acest aspect în ședințele Consiliului Local și ATT, oferindu-le și un punct de vedere oficial din partea Agenției Naționale a Locuințelor (ANL), care certifica în scris, ceea ce am susținut eu, anume, că odata ce chiria a fost stabilită, aceasta se actualizează/recalculează anual numai în raport cu indicele de inflație și în funcție de coeficientul de venit al chiriașilor.

Oricât am încercat să conving angajații Primăriei și ai ATT-ului, cu trimitere la articolele din lege, răspunsul lor a fost că legea nu este clară, este intrepretabilă, iar modul de calcul stabilit de ATT este corect.

Azi, 19.05.2021, am primit un răspuns și din partea Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care confirma din nou cele sesizate de mine.

Câte puncte de vedere mai sunt necesare pentru calcularea corectă a chiriilor?

Michaela Türk