Consilierul local Michaela Türk în ședința Consiliului Local din 10.05.2021 

? Municipiul Sighișoara a încheiat un acord de cooperare cu o companie de producție în vederea filmării unor cadre dintr-un serial de televiziune în orașul nostru, deși discuțiile avute în cadrul ședinței extraordinare din data de 10 mai nu susțineau unanim inițiativa prezentată.

? Acordul de cooperare este vag și chiar dacă vorbim de un acord de cooperare costurile fiecărei părți ar fi trebuit menționate.

? Solicitarea producătorului de film a fost de a acorda ”scutirea de la taxa de filmare”, pe motivul condițiilor dificile cauzate de pandemie. Această scutire, acordarea gratuită a accesului pe domeniul public, nu se regăsește în materialul prezentat, trebuia să fie subînțeles.

? La nivel local, anul acesta, nu a fost acordată nicio scutire sau diminuare de taxe/impozite pentru operatorii economici sighișoreni afectați de pandemie, în schimb suntem pregătiți să scutim firme din alte părți. Nu este corect.

? Taxa locală pentru filmări profesionale, care nu necesită amenajări este de 1.000 lei/zi, iar cea care necesită amenajări speciale este de 7.500 lei/zi. Indiferent care din cele 2 taxe s-ar aplica, ar fi constituit o sursă de venit la buget, fie că vorbim de 4.000 lei, din care s-ar putea cumpăra coșuri de gunoi pentru centrul istoric, sau de 30.000 lei, care ar reprezenta jumătate din bugetul alocat pe acest an la capitolul turism.

? Tot în acest context, vreau să atrag atenția că exploatăm și dăm în exploatare patrimoniul cultural al Sighișoarei, gratuit și câteodată contra cost, însă nu investim nimic.

? Patrimoniul cultural moștenit este o resursă neregenerabilă, iar deciziile noastre privind exploatarea patrimoniului trebuie să respecte principiile dezvoltării durabile.

Video