Mult zgomot pentru nimic sau
când adversarii politici dau cu bâta-n baltă.

În 2005, trei asociați din Sighișoara achiziționează cu părți egale un luciu de apă și iau în concesiune terenul aferent. Erau lacuri abandonate, cuprinse în Planul Natura 2000 – arie protejată, habitat foarte bun pentru păsări dar apte și pentru crearea unei zone piscicole de interes local. Aceștia cumpără în rate și reabiliteză lacurile astea construite prin 1956, reamenajate zece ani mai târziu și părăginte după Revoluție; obțin toate autorizațiile – de mediu, de gospodărire a apelor, de piscicultură. Fac totul ca lucrurile sa funcționeze și să nu fie niciodată sancționați de Garda de Mediu, de Inspecția Piscicolă, de Apele Române. Plătesc la timp toate taxele către Primărie și Bugetul de Stat, nu atrag popriri pe conturi. Lucrurile funcționeaza. Producția de pește atinge o cifră de afaceri bună, dovadă bilanțul contabil anual.

Dintre cei trei asociați, Constantin Mihai Fiscu, cu o participație de 28%, e un pescar pasionat și se implică mai mult în bunul mers al treburilor, deși, din punct de vedere juridic, n-a fost niciodată administrator la această societate.

Numai că… în domeniul agricol, depinzi de o serie de factori naturali: dacă nu ai irigații, ești la discreția ploii, dacă se inundă terenul, pierzi recolta. Așa și cu lacurile sighișorene: alimentate natural de râul Hârtibaciu, în anii 2012-2015, potrivit INMH, au fost puternic afectate de secetă. Râul a pompat mai puțină apă, vegetația a crescut viguros, invadând luciul și colmatând fundul lacului, astfel că proprietarii încep să aibă din ce în ce mai multe dificultăți de întreținere; în plus, crește braconajul – ziua și noaptea.

Toate aceste schimbări era firesc să-i nemulțumească în primul rând pe pescari.

Deși societatea continuă să se mențină financiar, asociații decid să vândă lacurile. Anul acesta, în ianuarie, ei au reușit să concesioneze acțiunile unui investitor cu potențial mare care, în declarațiile făcute, se arată mulțumit de cum a preluat această afacere.

Lucrurile sunt destul de clare și așa ar trebui să rămână, dacă nu și-ar băga coada unii și alții, care caută nod în papură lui Constantin Mihai Fiscu, candidatul Partidului Național Liberal la alegerile pentru postul de primar al Muncipiului Sighișoara din 27 septembrie. Cu spatele la adevăr, ei par a nu vedea ridicolul situației în care singuri au intrat, făcând, de fapt, mult zgomot pentru nimic.