Managementul și valorificarea eficientă a deșeurilor
Am văzut cu toții ce înseamnă lipsa unei politici transparente legate de mediu în Sighișoara. Este consecința ultimilor ani, în care această problemă a fost total ignorată de către cei responsabili.
Depozitul de deșeuri trebuie monitorizat permanent, măsurând calitatea aerului și a solului. Vom iniția acest demers la Ministerul Mediului, iar datele respective vor fi publice.
Ne vom lupta pentru aplicarea planului național de gestionare a deșeurilor, pe care îl puteti găsi aici: http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/2018-01-10_MO_11_bis.pdf
Ne propunem să aplicăm metodele guvernării participative. Astfel, vom iniția un dialog cu firmele care se ocupă de reciclarea deșeurilor în oraș, cu operatorul de salubritate, și – cel mai important – cu cetățenii, iar împreună vom găsi cele mai bune soluții. Există diferite tipuri de deșeuri:
Deșeuri reciclabile: metal, plastic, hârtie, sticlă, dar și deșeurile care rezultă din construcții, moloz și pământ, pal;
Deșeuri menajere periculoase: produse chimice (vopsele, lacuri etc.) și medicale (medicamente expirate);
Deșeuri biodegradabile: alimente și deșeuri verzi;
Deșeuri reziduale: deșeuri care nu intră în nicio categorie de mai sus.
Fiecare categorie de deșeuri trebuie tratată în alt mod și salubrizarea trebuie să aibă tarife diferite.
Plătește pentru ce arunci
Cu cât selectăm mai bine deșeurile în casă, cu atât scade valoarea facturii. Statisticile din alte țări arată că putem reduce volumul deșeurilor reziduale cu 65%.
Astfel, vom propune introducerea tomberoanelor de 60 de litri pe lângă cele existente de 120 de litri. Totodată, propunem înființarea unui centru de colectare pentru deșeurile din construcții, deșeuri de volum mare, deșeuri electrice și electronice și cantități suplimentare de deșeuri reziduale, cum este de exemplu cel prevăzut în planul de management al deșeurilor 2019-2025, recent aprobat în județul Sibiu.
Considerăm important ca selectarea pe tip de deșeuri să înceapă deja în gospodării. Neapărat trebuie pusă în funcțiune stația de sortare existentă.
În ceea ce privește deșeurile verzi dorim să solicităm fonduri pentru diferite instalații de valorificare a acestora, din care se obțin biogaz și pământ (compost) pentru grădinărit. Propunem crearea unei pagini web cu un calendar de colectare a deșeurilor, cu informații suplimentare despre colectarea selectivă, precum și tarifele aferente. Dacă vom continua gestionarea deșeurilor ca şi până acum, calitatea vieții va scădea. Poluarea dăunează sănătății noastre și mediului înconjurător. Măsurile pe care le propunem au ca rezultat scăderea volumului de deșeuri, a costurilor şi creşterea calităţii vieţii în oraşul nostru.