Sighișoara – oraș în mijlocul naturii

Păduri și peisaje valorificate pentru sighișoreni

Suntem binecuvântați că trăim într-un oraș bine așezat între văi și coline. Din orice punct din oraș nu ne ia mai mult de 15 minute pe jos să ajungem în pădure.

Avem, de asemenea, cel puțin două zone care nu sunt deloc valorificate: Breite, o rezervație naturală cu stejari multiseculari și zona Aurel Vlaicu (Wolkendorfer Grund).

O legendă spune că sașii, la venirea lor în Transilvania, au semănat stejarii cu semințe aduse din zonele lor de origine.Platoul Breite, începând cu mijlocul secolului 19, a fost locația pentru sărbători câmpenești a tuturor etniilor din Sighișoara, cel mai cunoscut fiind “Skopationsfest” al sașilor, sărbătorit la 1 mai.

Actualul administrator al rezervației neglijează în întregime atribuțiile sale, invazia de carpen în zona de Sud-Est a platoului nu este combătută deloc. Administratorul nici măcar nu redactează rapoarte anuale către proprietar, Municipiul Sighișoara, care tratează acest patrimoniu natural cu dezinteres.

Ne propunem valorificarea acestui platou, stimulând cercetarea biodiversității și organizarea de evenimente. Pentru acest scop propunem construcția unui pavilion cultural și achiziționarea de corturi pentru evenimente în aer liber.

În ceea ce privește zona Aurel Vlaicu dorim să sprijinim inițiativa de a găzdui tabere de tineret cu un program educațional în natură. Pentru acest demers Primăria trebuie să se implice pentru ca drumul de acces să fie practicabil, chiar și în condiții meteo nefavorabile. Pentru a stimula ieșirile famililor în pădurile din apropiere dorim să amenajăm o pădure-parc, în zona Valea Dracului, cu alei de promenadă, bănci, sisteme de iluminat și panouri informative.Prin aceste măsuri întărim respectul oamenilor, mai ales a tinerilor, față de natură, creând oportunități de petrecere a timpului în natură.