Volker Reiter

„Cetățeni mulțumiți și mândri de orașul nostru!”

Volker Reiter

Are toate atuurile celui care a ales Sighișoara din dragoste! Iubind orașul care l-a adoptat, îi vrea, prin definiție, binele, bunăstarea, un viitor prosper!

Volker Reiter are 49 de ani și s-a născut în Germania, dar a ales să fie cetățean al României, cetățean al Sighișoarei.

Prima dată a venit în România în anul 1990 și a fost voluntar într-o Grădiniță Waldorf din Cluj-Napoca. Din 1998 s-a stabilit permanent în Sighișoara, fiind inițial delegat drept Asistent Cultural la Forumul Democrat al Germanilor din Sighișoara, din partea Institutului de Relații Culturale Externe din Stuttgart (ifa), care în perioada 2001-2004, cu fonduri guvernamentale germane, a finanțat dezvoltarea Asociației Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara, precum și amenajarea Burg-Hostel-ului în cetate.

Sighișoara, căreia i-a definit una dintre fațete: aceea de cetate europeană, model al toleranței și păcii interetnice. Festivalul Intercultural ProEtnica și mișcarea de hostelling pentru tineret (prin Asociația Romanian Hostelling) sunt doar două dintre activitățile pe care le-a promovat și în care a avut succes, ca manager de proiect. A venit cu know-how-ul occidental și a reușit – nu fără piedici, însă – să impună un anumit mod de a face lucrurile să funcționeze. Sunt proiecte sensibile și durabile, care țin de turism, de multiculturalitate, dar și de educație și de integrare socio-profesională a tinerilor proveniți din medii social defavorizate – prin activitatea Centrului de Formare și Integrare Profesională „Curcubeu”, un proiect cu finanțare europeană în cadrul programului POSDRU.

„O primărie transparentă și orientată spre cetățean”

Cu toate casele colorate, Sighișoara pare un oraș… gri. De ce? Așa îl văd mulți dintre locuitorii orașului, așa îl vede și Volker Reiter: „Este «gri» pentru că sunt multe lucruri de schimbat, înainte de a putea fi pus cu adevărat în valoare”. Sighișoara are un uriaș potențial turistic și cultural, neexploatat suficient. „Eu vin din Germania și văd foarte multe deficiențe, mai ales în administrarea Primăriei, dar și în administrarea orașului – pentru că astea sunt legate una de alta”. Ce reproșează actualei administrații? „Cu regret, trebuie să spunem că nu sunt folosite într-un mod eficient, judicios, toate resursele existente. Primăria are foarte mulți angajați, dar are și o conducere care nu e în stare să valorizeze acest potențial, în bună parte și pentru că totul este politizat. De ex., la Consiliul local, foarte puține proiecte de hotărâre care au fost inițiate de opoziție au primit aviz favorabil, în raportul de specialitate. Sunt comunicate public în presă numai proiectele inițiate de primar și nu mi se pare corectă această abordare. Eu văd Consiliul local ca o structură care promovează competiția, o structură unde fiecare vine cu ce are mai bun și, după patru ani, alegătorul hotărăște cine a fost competent și cine nu; al cui proiect a fost viabil și al cui nu. Din păcate, nici presa nu e întotdeauna echidistantă, în Sighișoara, și prin aceste abordări pierde orașul.” Ca și el, sunt mulți sighișoreni nemulțumiți de mersul administrației: „Nu există o identificare între Primărie și Cetățean și aici trebuie să lucrăm. Trebuie să facem ca această Primărie să devină odată și-odată transparentă și orientată spre cetățean, să reușim să se identifice cetățeanul cu această urbe”.

„Partenerul angajatului din Primărie este cetățeanul”

PNL vine în fața alegătorilor sighișoreni cu o echipă nouă, care vrea să promoveze un „joc curat”, în alegeri. Volker Reiter crede, sincer, că toți candidații – indiferent că reprezintă partide aflate acum la putere sau în opoziție – „în adâncul sufletului, doresc binele acestui oraș”. Dar binele nu se face doar din vorbe. „E nevoie de un concept bine definit și de resurse bine folosite”, spune candidatul PNL pentru lista de consilieri locali. „Personal, ca manager de proiecte, președinte a două asociații și director de hostel, am experiența necesară pentru a gira un management de calitate și cu rezultate foarte bune. Știu cum poți face un proiect eficient, să faci un plan viabil, să aloci resurse, să urmărești pas cu pas îndeplinirea oricărui proiect, într-un climat armonios cu oamenii și cu maximă eficiență. Mizez mult pe resursa umană care duce un proiect la capăt și pe relațiile interumane, în cadrul proiectului, cu ceilalți parteneri, fie ei ministere sau locuitori ai orașului. Partenerul angajatului din Primărie este, întâi de toate, cetățeanul și de aceea cred că este nevoie de o altă abordare a relației Primărie-Cetățean.”

„Sighișoara a atras mai puține fonduri europene decât comunele din jurul ei”

Care sunt principalele puncte nevralgice ale orașului? Cetatea, prin statutul ei de patrimoniu UNESCO, are nevoie de o atenție sporită – și nu doar pentru că e importantă în promovarea orașului pe o hartă a turismului național și mondial. „E nevoie de o intervenție rapidă și avizată de către specialiști în patrimoniu, dar nu este suficient să reparăm zidurile și să văruim casele. Sighișoara are nevoie de o centură ocolitoare, pentru traficul greu, care va fi benefică, de fapt, pentru întregul oraș. Dar înainte de asta, e necesar să reformăm administrația”, este de părere Volker Reiter. „Este nevoie de proiecte – pe durată scurtă, medie și lungă. De promisiuni nu au dus niciodată lipsă sighișorenii, dar câte s-au împlinit? Transparența, la nivelul activității din Primărie și din Consiliul local, va arăta cetățeanului dacă și cât fac aleșii din ceea ce au promis”.

Prioritățile, spune Volker Reiter, țin de ceea ce are nevoie acum cetățeanul: străzi asfaltate, canalizare. „Bugetul acum este dat peste cap, nu știm ce ne așteaptă într-un viitor apropiat, care va fi nivelul finanțelor publice, însă văd o mare șansă în atragerea fondurilor europene. Sighișoara a atras mai puține fonduri europene decât comunele din jurul ei. În 4 ani, n-a atras decât 2 milioane de euro. Și nici acestea nu sunt cheltuite! Nu înțeleg cum o administrație locală își poate permite așa ceva! N-au vrut? A fost prea complicat? Au avut dubii privind legalitatea ori s-au gândit că «poate noi n-avem nevoie de așa ceva, mai bine ne descurcăm singuri!…». Dar cum să te poți descurca atunci când ai un aparat foarte mare de oameni, cu salarizarea căruia se cheltuie aproape tot bugetul orașului? Nu se mai poate așa!”

„Școala, educația ar trebui dezvoltate pe mai multe paliere”

Referitor la educație, primul pas, necesar, este „depolitizarea managementului, în școli: criteriul competenței să primeze, la desemnarea directorilor de instituții de învățământ”. Volker Reiter crede însă că e nevoie să se dezvolte și alte forme de învățământ, pe mai multe paliere. „Vrem să fie înființată o școală duală de meserii și, eventual, o facultate cu o specializare pentru Restaurarea monumentelor. Este un proiect pe termen mediu, care se poate realiza. Poate fi o secție externă a unei universități, cu un cămin pentru studenți, săli de cursuri, laboratoare și, mai ales, cu lectori bine pregătiți. Trebuie să mizăm pe calitatea de patrimoniu universal a Sighișoarei. Văd, chiar, o colaborare cu universități din Europa, valoroase în acest domeniu, poate din Italia, din Germania. O astfel de specializare universitară are șanse, dacă este foarte atractivă. Și pentru atractivitate trebuie să ai profesori buni. Sunt de părere că tinerii din Sighișoara trebuie să plece în lume, să vadă cum este acolo; iar noi, în România, să fim atât de atractivi încât să putem atrage studenți, tineri din Europa.”

Sportul și cultura sunt alte două domenii care necesită proiecte de dezvoltare fezabile pe termen mediu și lung. Sportul „este important nu doar pentru dezvoltarea fizică, dar si pentru cea mentală a tineretului”, iar lipsa unui teatru permanent în oraș este o problemă veche pentru sighișoreni, chiar dacă acum „există o inițiativă particulară lăudabilă”. „Vom lucra pe bază de strategii pe care trebuie să le implementăm. Văd benefică și o colaborare pe proiecte și concepte dezvoltate împreună cu satele și comunele din jur, pentru tineret, cultură, turism, sport, integrare socială”, spune Volker Reiter.

Concepte moderne pentru integrare socială

O abordare coerentă, pentru rezolvarea problemelor sociale din cartiere cu denumiri argotice precum Bărăgan, Dallas, Vatican, Congo… se regăsește în atenția echipei liberale care candidează pentru Primărie și Consiliul local, în Sighișoara. „Ce vrem noi e să reînviem aceste cartiere, să avem acolo câte un centru socio-cultural cu câte un asistent social, care urmărește ce se întâmplă și care să comunice care sunt problemele din zonă. Trebuie să recunoaștem că Sighișoara se confruntă de decenii cu flagelul cerșetoriei, care nu poate fi rezolvat doar de poliție. E nevoie și de o abordare socială. Asistența socială, în familii, este esențială. Iar unde nu se poate, trebuie avută în vedere o structură de genul unui cămin de copii, care să adăpostească, pentru o vreme, copiii din familii vulnerabile, ori identificarea unor familii sociale, unde copiii să fie pentru o perioadă de timp îngrijiți. Acum există foarte multe concepte sociale moderne. Dacă nu reușim să recuperăm acești copii, acești adolescenți – inclusiv pregătindu-i pentru o profesie – atunci ei vor fi resurse pierdute pentru viitor”.

„Împreună pentru viitor!” este sloganul cu care se prezintă Volker Reiter în campania pentru alegerile din 2020. „Împreună pentru un viitor cel puțin normal, dacă nu mai bun!”