Michaela Türk

„Cetățeni mulțumiți și mândri de orașul nostru!”

Michaela Türk

Michaela Türk are 42 de ani și este absolventă a Liceului Teoretic Joseph Haltrich din Sighișoara, a Facultații de Litere din Sibiu, specialitatea germană-engleză, cu masterat în Management Public și Integrare Europeană. A urmat pentru scurt timp tradiția familiei sale, profesând la catedră, după care, simțind că vrea mai mult, a devenit consilier pe relații internaționale la Primăria Sighișoara, ocupându-se de orașele înfrățite și de secretariat, la cabinetul primarului, apoi de biroul de relații publice, de relația cu școlile, organizarea de evenimente culturale, turism, ONG-uri și mass-media. A fost o perioadă în care a cunoscut personal mai mult de un sfert din populația orașului, ceea ce i-a dat o perspectivă realistă asupra numeroaselor probleme și interese ale concetățenilor.

În 2008-2009 a urmat un Curs de perfecționare pentru tineri profesioniști din sectorul public, în Germania, în cadrul programului a participat la cursuri de formare profesională și a lucrat în Primăria din Weimar – oraș aflat, ca și Sighișoara, pe lista Patrimoniului UNESCO – și în cadrul Ministerului German de Interne – Departamentul pentru minorități.

Din 2010 lucrează la Mihai Eminescu Trust, pe partea de dezvoltare comunitară prin restaurarea patrimoniului cultural și natural. Scrie proiecte și depune o muncă continuă, în mai multe sate din zona Sighișoarei.

„Acestui oraș îi lipsește o viziune!”

Proaspăt membru PNL, Michaela Türk își propune să devină o voce puternică în cadrul organizației locale Sighișoara și să ofere orașului-cetate întreaga sa experiență, în primul rând în ceea ce privește valorizarea patrimoniului UNESCO. Ea crede că la Sighișoara, dat fiind specificul său – fiind singura cetate locuită neîntrerupt din Europa – pot fi făcute lucruri mult mai bune, chiar, decât în orașele înfrățite ale Sighișoarei. „În România, spune ea, dezvoltarea comunității din perspectiva valorificării și valorizării patrimoniului e o combinație mult mai bună și cred că aș folosi integral inclusiv experiența pe care o am de la Fundația Mihai Eminescu, în cei 10 ani de când lucrez acolo”.

Dar, ce lipsește Sighișoarei de azi ca să fie la înălțimea orașelor germane cu care e înfrățită? Spre deosebire de mulți colegi de generație, Michaela Türk a putut vedea această problematică atât din interiorul, cât și din afara Primăriei; astfel, ea poate face o analiză comparativă de care Sighișoara are o certă și imperioasă nevoie: „Acestui oraș îi lipsește o viziune. Acum, totul e o reacție la ceva: că a căzut zidul, că a căzut tencuiala… Trebuie obligatoriu definită mai întâi o viziune și pe urmă să fie integrate mai multe paliere, pentru că valorizarea acestui patrimoniu nu înseamnă doar lucrările de restaurare care, desigur, sunt necesare, dar monumentele restaurate trebuie să aibă și o utilitate pentru comunitate; altfel, după 5-7 ani, se ajunge la aceeași situație grea dinaintea ultimei restaurări. Îmi doresc, așadar, integrarea comunității în aceste proiecte în cadrul dezvoltării durabile, cu pilonii săi economico-social și de mediu, care oferă, pe termen lung, beneficii mult mai mari, cu un impact mult mai mare. Îmi doresc să nu se mai spună, mai ales atunci când este vorba de un proiect de dezvoltare a patrimoniul UNESCO, că avem în Primărie un compartiment de patrimoniu de care răspunde un singur om, fără a fi nicicum implicate și alte direcții, cum ar fi Impozite-taxe, Social… de fapt, toate direcțiile Primăriei, pentru că în astfel de situații, cred că e nevoie de o co-responsabilizare a tuturor. Când reușești să mobilizezi mai multe departamente, să iei decizii în colaborare, cred că și comunitatea răspunde altfel.”

„Comunitatea trebuie să fie din nou mândră de patrimoniul său!”

Michaela Türk, o vizionară? Da și… nu numai: „Pe lângă partea de viziune, mai este și partea de comunitate, o comunitate care pare că, un pic, și-a pierdut mândria pentru acest patrimoniu. E adevărat, urmașii sașilor care au construit Cetatea sunt tot mai puțini, iar comunitatea majoritară de azi nu se mai simte neapărat legată de acest patrimoniu. De aceea, ar trebui să luăm în calcul acest lucru: cum putem să facem comunitatea să fie mandră, din nou. Azi, cetatea Sighișoarei a ajuns doar un obiectiv turistic exploatat necontrolat: beneficiem de un turism de masă, de un turism de tranzit: turistul vine, vizitează, aglomerează orașul și pleacă. Acest lucru dăunează locuitorilor Sighișoarei. Dacă comunitatea ar fi mândră de patrimoniul său, ar căuta și ar găsi modalități care să atragă turiștii să petreacă mai mult timp în orașul nostru. O comunitate mai activă are, neîndoielnic, de beneficiat de pe urma lor, pentru că, se știe, beneficiile motivează oamenii. Dacă am avea, de exemplu, mai mulți meșteșugari, mai multe restaurante și cafenele cu produse locale, toți ar avea de câștigat.”

„Este timpul pentru o nouă echipă la Primărie! O echipă liberală!”

Michaela Türk, candidată pentru Consiliul Local Sighișoara, crede că e timpul pentru o nouă echipă la Primărie. O echipă care să lucreze împreună cu cetățenii , o echipă deschisă în abordarea realității dintr-o altă perspectivă. O echipă liberală: „Suntem pe aceeași lungime de undă, ne cunoaștem, ca sighișoreni, de multă vreme. Ne dorim aceleași lucruri; deși n-am lucrat niciodată împreună, avem șansa să producem o schimbare împreună. Avem aceeași viziune pentru Sighișoara și vom reuși să atragem susținători. Nu se rezumă totul la bani. Am învățat și am experiență în dezvoltarea comunităților locale. Sunt un om pragmatic. Îmi doresc să scuturăm rochia de Cenușăreasă a Sighișoarei, s-o transformăm din nou într-o prințesă, o perlă a Transilvaniei. Și aș vrea ca sighișorenii să aibă încredere în mine și în sloganul meu: Refresh Sighișoara! ”