Hans Werner Baier

„Vreau să fac tot ce stă în puterile mele, pentru Sighișoara”

Hans Werner Baier

Născut în Sighișoara și crescut la doar 20 km distanță de oraș, în comuna Nadeș, Hans Werner Baier are 42 de ani și este antreprenor. Din punct de vedere politic, se declară liberal. A plecat în 1990 în Germania, așa cum au făcut-o mii de sași din România. Adolescența petrecută la Köln nu i-a stins însă niciodată dorul de țara în care s-a născut, iar în 2008 a revenit în România, „adus de dragoste”, cum îi place să spună. Și-a întemeiat o familie alături de Nicoleta, cu care are doi copii. „Eram cetățean german, dar niciodată nu am renunțat la cetățenia română. Deși provin dintr-o familie de sași, întotdeauna am fost mândru să fiu român. Sunt român!”, spune Baier.

Dacă în Germania înființase, împreună cu fratele său, o firmă de peisagistică, revenind în România a ales să activeze în același domeniu: „Amenajăm spațiul din jurul caselor, al proprietăților de firmă, astfel încât viața celor care trăiesc/ muncesc acolo să fie frumoasă. Într-un mediu plăcut, omul are o altă perspectivă asupra propriei vieți, a familiei și a cetății în care trăiește”.

„Spiritul civic înseamnă să dai tot ceea ce poți orașului tău”

Cuvântul „cetate” este cel din care derivă „cetățean”. Iar a fi cetățean cu drepturi depline al unui oraș înseamnă, între altele, să dezvolți spiritul civic. „Nu cred că «fac politică» în felul în care cei mai mulți înțeleg asta. Consider că am un spirit civic; am învățat asta în Germania și asta încerc să transmit mai departe copiilor mei. De câte ori mă întreabă cineva ce înseamnă asta le răspund că înseamnă «să faci tot ce poți pentru comunitatea în care trăiești» și le dau acest exemplu: Nepotul meu se duce ca voluntar la o asociație de ajutor pentru oamenii nevoiași. L-am întrebat de ce se duce acolo și mi-a răspuns: «Pentru că pot să ajut pe cineva câtă vreme nu trebuie să mă ajute pe mine cineva!». Este un răspuns primit de la un copil de 13 ani! În Germania am învățat că toată lumea ajută pe cineva. Nu dai societății înapoi «cât primești», ci «cât stă în puterea ta să dai». Cred în puterea exemplului, dar și în capacitatea unei comunități de a-și ridica și susține propriile standarde valorice și morale. Spiritul civic înseamnă să dai tot ceea ce poți orașului tău”.

„Nu vreau o politică de orgolii”

Exemplele la care face adeseori referire nu sunt doar din spațiul european, ci vin și de „acasă”, din România, din Sighișoara. „Cel mai puternic model pe care l-a avut Sighișoara este cel al «vecinătății»”, spune Hans Werner Baier. „Bunicul meu îmi spunea că, înainte, în Sighișoara, dacă cineva fura sau făcea ceva rău, era exclus din comunitate. De exemplu, nu putea nimeni să vândă cuiva ceva la jumătate de preț, fiindcă altcineva a plătit prețul întreg. Cel care a fost ales de această vecinătate era un om integru. Așa mi-aș dori eu să fie politica. Nu o politică de orgolii. Dacă cineva are o idee mai bună decât a mea, nu m-aș împotrivi. Aș considera că e corect să preluăm ideea lui, evident, și să creștem împreună. Pe aceleaşi principii ar trebui să funcţioneze şi politica în oraşul nostru”.

Curățenia orașului începe din curtea fiecărui cetățean
Curățenia orașului este una dintre temele constante de discuții în politică, spune H.W. Baier. Fiecare administrație promite să rezolve această problemă, dar rezultatele nu sunt cele așteptate. „Structurile administrative și politice au rolul lor, dar aș vrea să le amintesc sighișorenilor că schimbarea orașului începe de la ei. Vrem un oraș mai curat, atunci să facem fiecare câte ceva pentru asta. Nu cred că un primar sau un consilier va veni să dea cu mătura în oraș, ci totul trebuie să plece de acasă de la fiecare. Am fost învățat că sâmbăta se făcea curat din fundul curții până cât ținea fața casei, până la vale – așa era la noi. Asta se făcea sâmbăta după-masă spre seară – cel târziu duminică dimineață, dar înainte să bată clopotele. Dincolo de ce înseamnă fața casei fiecăruia, intră administrația locală. Rolul celor aleși este de a fi buni manageri, să ne folosim de structuri și să le îmbunătățim, acolo unde putem face asta. Pentru un oraș curat, sunt proiecte care au nevoie de bani și ele trebuie gândite și gestionate de aleșii locali, dar sunt și multe alte proiecte sau acțiuni care necesită întâi de toate schimbarea noastră – partea civică, despre care vorbeam: să nu aruncăm gunoaie, să ne înfrumusețăm casa, grădina, gardul de la stradă. Să ne pese de felul în care ne arătăm lumii care trece pe lângă noi, fie că este un vecin sau un turist”.

„Am toate atuurile unui antreprenor”

Hans Werner Baier este antreprenor de peste 20 de ani. Are o firmă de peisagistică, o fermă și o sală de fitness. Sunt domenii diferite de activitate, dar necesită aceleași calități de management și marketing, de gestionare a afacerilor. „Cine mă cunoaște știe că eu nu abandonez lupta. Sunt antreprenor de peste 20 de ani și mă lovesc zilnic de multe probleme. Am angajați pe care îi consider colegii mei și nu subalterni. Întotdeauna am lăsat loc de bună ziua cu cei cu care am lucrat. Perseverența și loialitatea sunt pentru mine foarte importante, în afaceri și în familie. Aceeași loialitate o aștept și în interiorul acestei echipe, să mergem împreună pe acest drum, pentru binele cetățeanului”.

Între atuurile decisive pentru un antreprenor – ca și pentru un candidat la administrația locală – se numără și acesta: „Orice problemă întâmpin, nu mă dau bătut, ci caut soluții. Cred că va trebui sa ne impunem prin fapte clare, prin acțiuni care sunt duse până la capăt. Ca antreprenor, am învățat că nu trebuie să mă dau repede bătut, pentru că am responsabilități: să rezolv probleme, în fiecare zi, ca să dăm salarii angajaților, pentru că și ei, la rândul lor, sunt responsabili pentru bunăstarea familiilor. Acest model este funcțional și pentru o Primărie. Ca și într-o firmă, ai în permanență probleme, pentru care trebuie să găsești soluții și să le rezolvi. Echipa liberală care candidează pentru consiliul local va trebui să dovedească exact asta: că este capabilă să vină cu soluții pentru problemele orașului și are deschiderea să aducă alături oameni competenți pentru fiecare problemă în parte. Un bun management local înseamnă și să găsești și să atragi profesioniști alături de proiectele orașului.”

„Sighișoara trebuie să fie accesibilă pentru toți sighișorenii. Și pentru cei cu dizabilități”

Probleme mici sau mari, toate trebuie manageriate cu aceeași bună-credință din partea autorității locale, spune Hans Werner Baier. „Dacă mâine aș fi consilier, aș căuta și aș implementa soluții fezabile pentru sănătate, de la spital la medicul de familie. Aș fi atent și la problemele persoanelor cu dizabilități. De exemplu, pentru mine, scările de acces în spital nu sunt un obstacol, dacă sunt sănătos. Ȋnsă pentru cei foarte bolnavi ori pentru persoanele cu dizabilități nu este simplu. Pe de altă parte, clădirea spitalului este veche și nu vreau să distrug monumente, clădiri de patrimoniu… Nu cred că trebuie să inventăm noi roata, ci să vedem cum au rezolvat alții probleme similare. Parisul e plin de monumente, dar clădirile de patrimoniu în care se află instituții publice sunt funcționale”.

Pentru Hans Werner Baier cuvântul „funcțional” revine în dialogul despre oraș. „Parcări dedicate, lifturi de acces, autobuze și stații de autobuz funcționale și pentru persoanele cu dizabilități, o infrastructură mai prietenoasă cu acestea – este nevoie de toate acestea. Altfel, acești cetățeni ai orașului aproape că nu pot ieși din casele lor, nu au acces în multe locuri, nu sunt integrați. Pentru noi, fiecare cetățean al Sighișoarei e la fel de important”. În Germania a lucrat într-un centru pentru persoane cu dizabilități și crede că modelul occidental e fezabil și la Sighișoara. „Acolo, acești oameni sunt integrați în societate, nu ascunși în camera din spate. Am văzut persoane fără picioare, care merg la schi. La noi, este greu să urce măcar până în cetate… Vom căuta soluții pentru asta! Sighișoara trebuie să fie accesibilă pentru toți sighișorenii. Și pentru cei cu dizabilități”.

„O altă imagine pentru Sighișoara”

Hans Werner Baier are „ochi de peisagist” și este preocupat de felul în care arată zona verde a orașului. „Mă ocup de peisagistică de peste 20 de ani, fac agricultură de 2 ani; am, cum se spune, «ochiul format» să văd orașul prin prisma spațiului verde. Îmi doresc o altă imagine peisagistică pentru Sighișoara. S-au tăiat arbori seculari, dar, în schimb, plantele au fost lăsate să crească haotic în zona cimitirului sau pe lângă zidul cetății. Copacii au fost greșit tunși și din cauza asta se usucă. Nu a existat un proiect care să integreze cetatea, spațiul verde, copacii și întregul oraș. Ne bucurăm când vedem la München sau la Paris ce au reușit să facă. Vreau o altă imagine pentru Sighișoara. Vreau un oraș bine întreținut și curat”.

Accesul la sport „nu este un moft”, spune H. W. Baier, şi nici accesul la cultură. „În Germania, toți colegii mei de școală făceau parte dintr-un club, fie că era de șah, tenis de masă, baschet… Pentru copii și adolescenți, mai ales, sportul este foarte important în dezvoltarea lor – învață să fie punctuali, să aibă spirit de echipă, cum să piardă și cum să câștige. Am o sală de fitness, dar cred că Sighișoara are nevoie de mai mult decât de inițiative private, în sport. În lumea de azi, tot mai mult se încetățenește ideea că sportul nu e doar pentru performanță, e benefic pentru sănătatea fizică și mintală a unui om, a unui oraș”.

„Familia este importantă pentru mine. Orașul este familia mea cea mare”

Deși este etnic german, fiind căsătorit cu o româncă, Hans Werner Baier consideră că nu apartenența la o minoritate etnică este importantă: „Nu am probleme cu minoritățile etnice. Fac doar diferența între om și neom. De asta am și intrat în această echipă, pentru alegerile locale. O echipă care să fie mereu pregătită să muncească pentru oraș, așa cum muncește pentru propria familie. Pentru mine, familia este cel mai important lucru, pentru că de acolo îmi iau toată energia. Sighișoara este tot familia mea. Familia cea mare. Și așa cum am grijă de copiii și de bătrânii familiei mele, voi avea grijă și de copiii și de bătrânii orașului. Sunt foarte mulți bani europeni pe care vom încerca să îi accesăm, ca să ajungă la centre pentru vârstnici și pentru tineret pe care să le creăm. Muncesc şi niciodată nu las lucrurile făcute pe jumătate. Cu o jumătate de oră înainte de nuntă, eram în camion, aveam o lucrare de terminat; și au venit nașii la mine să mă cheme la nuntă. Așa sunt eu. Așa sunt oamenii lângă care lucrez și sper ca sighișorenii, indiferent de rezultatul alegerilor, să vadă că noi suntem gata să ne implicăm cu toate resursele pentru binele acestui oraș”.