Daniel Chețan

„Lumea poate spune despre mine: «Acest om știe ce nemulțumiri avem.»”

Daniel Chețan

Pe Daniel Chețan sighișorenii îl cunosc ca acționar și director general al unei fime de instalații pentru construcții, unde se ocupă de tot ce înseamnă partea tehnică. Are 53 de ani, face parte din a 5-a generație de sighișoreni ai familiei Chețan, a terminat Facultatea de Construcții, secția Instalații, la îndrumarea tatălui său, un redutabil dascăl de matematică al orașului. PNL este singurul partid care l-a motivat, încă din 1991, când a intrat în rândurile tineretului liberal. „Mi-am tocit, atunci, papucii ca să conving lumea să nu-l mai voteze pe Ion Iliescu” – spune Daniel Chețan, pentru care viața politică n-a fost întotdeauna comodă. În 1995 a revenit la Sighișoara; trei ani mai târziu, a ales să se îndepărteze, temporar, de politică, atunci când la alegerile parlamentare a fost numit un candidat de la centru, în dauna unuia din Sighișoara. „Acest scenariu demn de Caragiale și de personajul Agamiță Dandanache mi-a lăsat un gust amar, deși n-am demisionat și n-am migrat către o altă formațiune politică”.Crede că, acum, este timpul să revină, pentru un proiect convingător, care să aducă bunăstare locuitorilor Sighișoarei. În perspectiva alegerilor locale 2020, Daniel Chețan se regăsește alături de prieteni sighișoreni, într-o echipă liberală, care susține candidatura la Primărie a lui Constantin Mihai Fiscu.

„Interesele orașului sunt deasupra intereselor de partid”

Ce ar schimba, începând chiar din prima zi? În primul rând, relațiile dintre consilierii diferitelor partide. „Îi cunosc pe toți – și pe cei de odinioară și pe cei de acum și pe cei care candidează, de la alte partide. Aș încerca să-i conving că interesele localității sunt deasupra intereselor de partid. Altfel, orașul ăsta n-are șansa de a se schimba în bine. Eu zic că se poate, ducând lupta politică într-o manieră curată, inclusiv în campania electorală. Când ajungem în Consiliul Local, să nu fim dușmani. Când lupta politică este curată, fără atacuri la persoană, eu cred că are de câștigat orașul – și noi asta vrem să facem.”

Dacă-l întrebi ce nu-i place în orașul pe care-l străbate zilnic, el îți va răspunde mai întâi că-l deranjează culoarea cenușie a urbei, murdăria, îmbătrânirea prematură a populației, lipsa de perspectivă… „Nu-mi place cum e îngrijită arhitectura orașului, cum se încadrează în peisaj noile construcții. Nu sunt mulțumit de curățenia din oraș, nu-mi plac balustradele din țeavă gri care delimitează trotuarele în partea de jos a localității… Nu-mi place că nu mai avem tineret în oraș”.

„O școală de meserii vine cu o șansă dublă: pentru tineri și pentru investitori”

Un proiect pe care l-ar susține din prima zi de mandat este cel al înființării unei școli de meserii, în sistemul învățământului dual, cu suportul firmelor din oraș și împreună cu Primăria; este un proiect care ar aduce tinerii în oraș și poate i-ar face să și rămână. De ce meserii are nevoie azi Sighișoara? „Ne confruntăm cu o criză mare de muncitori și de specialiști în construcții. Chiar și de specialiști în restaurarea monumentelor istorice! Un zidar bun va ști că la o casă veche nu are ce căuta cimentul în tencuială, ci numai nisip și var… astea se învață. O școală de meserii vine cu o șansă dublă: pentru tineri și pentru investitori”.

„Primăria are nevoie de implementarea unui management al calității”

O prioritate este și implementarea unui sistem de management al calității la nivelul Primăriei. „Sighișoara este în urma altor orașe, nu are încă așa ceva și nu văd de ce alți consilieri s-ar opune, pentru că e vorba de ceva menit să asigure bunul mers al orașului. De asemenea, m-aș lupta pentru îmbunătățirea modului în care se recepționează lucrările în oraș. Am văzut, de pildă, schimbarea unei conducte de apă. Avem un oraș cu case situate la o sută de metri mai sus unele față de altele. Apa se pompează la o presiune mare, ca să ajungă la cea mai de sus. Asta înseamnă bani foarte mulți cheltuiți în pompare. Problema s-ar putea rezolva din punct de vedere tehnic de comun acord cu cei de la compania de apă, micșorând cu 30% cheltuielile de pompare. Banii am putea atunci să-i investim în calitatea apei, nu în transportul ei și în tratarea prin clorinare.”

„Implică-te! Sighișoara are nevoie de ajutorul tău!”

Daniel Chețan e un om extrem de serios în sfera profesiei, dar, când vorbești cu el, știe să zâmbească și să-ți transmită bucuria întâlnirii cu cartea, cu un specacol de teatru, un film… Singurul regret este că pentru aceste simple acte de cultură trebuie să se deplaseze la Târgu Mureș, fiindcă Sighișoara oferă prea puțin. „La Târgu Mureș, i-am văzut pe Beligan, pe Piersic, pe Marcel Iureș… Erau mulți sighișoreni la spectacolele alea. Mi-a părut bine, dar mi-a părut și rău, pentru că ar fi trebuit să ne întâlnim în orașul nostru…” Mai multe evenimente culturale pentru oamenii orașului și nu doar festivalurile pentru turiști. Iată încă un proiect în care s-ar implica.

Daniel Chețan. Un sighișorean ambițios care promite să schimbe ceva în viața concitadinilor săi și pentru care deviza adresată lui și semenilor este: „Implică-te! Sighișoara are nevoie de ajutorul tău!”.