Transparență în Consiliul Local și în informarea publică

Respectarea principiilor de transparență și de informare a cetățenilor în Primărie reprezintă pentru noi un fundament al democrației.

Cetățenii au impresia că Primăria dorește să ascundă ceva, că slujește anumitor grupuri de interese, că există corupție în instituție.

Cetățenii și-au pierdut încrederea în Primărie.

Pentru a recâștiga încrederea cetățenilor, propunem următoarele:

  • Amenajarea unei săli mai mari pentru ședințele Consiliului Local, transmiterea live a acestora și accesul la înregistrare pe pagina de web a Municipiului Sighișoara.

Actuala conducere nu a oferit condiții demne pentru participarea cetățenilor la ședințele de consiliu. Sala este mult prea mică, aerisirea este insuficientă. Acceptarea acestor condiții de către conducere și refuzul de a transmite live ședintele sunt semne clare că nu se dorește participarea cetățenilor la acestea.

  • Bugetare participativă

Bugetul Municipiului Sighișoara este prezentat într-un mod netransparent. Dorim ca bugetul să fie prezentat astfel încât să înțeleagă fiecare cetățean pentru ce sunt cheltuiți banii lui, trebuie să rezulte clar și prin grafice care este ponderea pentru cheltuieli salariale și pentru investiții. Trebuie prezentată o analiză economică a bugetului.

Numai informațiile clare fac posibilă o elaborarea a bugetului împreună cu cetățenii, un exemplu de urmat fiind Primăria din Oradea.

  • Informare transparentă a cetățenilor

Constatăm lipsuri grave în comunicarea cu cetățenii:

Adeseori apar proiecte suplimentare pe ordinea de zi și cetățeanul nu află nimic despre acestea, iar consilierii au prea puțin timp să le studieze. Se creeză impresia că se adoptă hotărâri „noaptea, ca hoții”.

Vrem să evităm astfel de situaţii și, dacă aceste proiecte chiar sunt necesare, dorim să le fie comunicate cetățenilor pe canalele de social media și prin abonare la newsletterul Primăriei.

Ne dorim publicarea planului anual al achizițiilor, fiecare intenție de achiziție, în social media și prin abonare la newsletterul Primăriei.

Numai prin transparență și informare fără compromisuri putem câștiga încrederea cetățenilor și Primăria poate să-și recâștige demnitatea.