Seniorii – o prioritate

În Sighișoara există foarte mulți seniori activi, care și în timpul pensiei încă lucrează, unii din cauză că pensiile, din păcate, nu ajung pentru un trai demn, alții datorită faptului că le place să se implice, iar fără muncă și fără contact social se simt inutili. Avem un respect foarte mare față de acești seniori și dorim să le creăm condiții mai demne de viață.

Deși există unele inițiative lăudabile, efortul Primăriei pentru îmbunătățirea condițiilor de viață socio-culturală a seniorilor este insuficient.

Avem 4 priorități pentru seniori:

  • Rolul activ în societate;
  • Participare pe piața muncii;
  • Mod de viață autonom;
  • Îngrijire demnă.

Dorim să stimulăm proiecte de dialog între generații, proiecte educaționale pentru seniori, proiecte de ajutor reciproc, precum și proiecte de asistență socială și medicală pentru seniori în situații de risc. Vom introduce, din bugetul Primăriei, o linie de finanțare nerambursabilă pentru seniori și vom finanța, spre exemplu:

  • organizarea de întâlniri între seniori, cu diferite activități (dans, lucru manual, lectură etc);
  • cursuri de calculatoare, de limbi străine, de social media etc.;
  • acțiuni cu denumirea ”tânărul întreabă, seniorul răspunde” în colaborare cu școlile din Sighișoara.

Pentru o îngrijire demnă, vom intensifica serviciul de îngrijire la domiciliu, pentru cei care se află în nevoie.

Vom înființa o linie telefonică de asistență unde cetățenii îngrijorați sau seniorii care sunt într-o situație dificilă din punct de vedere social, economic sau medical, pot suna.

Vom negocia cu investitorii ca noile construcții de complexe rezidențiale să aibă cel putin 10% din locuințe amenajate special pentru nevoile seniorilor sau pentru oamenii cu nevoi speciale.

Vom stimula construcția de rezidențe pentru seniori, care pot fi finanțate prin ajutorul de minimis în cadrul programului “gROwth – rezidențe pentru seniori” al Guvernului, vom depune proiecte la

www.fonduri-structurale.ro/program-operational/2/programul-operational-capital-uman#po-axa-33

www.eeagrants.ro/programe/sanatate.

Ȋn cazul în care nu se mai deschid linii de finanțare în această perioadă, le vom identifica pe cele din perioada viitoare. Respect pentru seniorii noştri!