Sănătatea – Întâia prioritate a Primăriei Sighişoara

Sănătatea sighişorenilor este o prioritate absolută!

Prioritățile noastre în domeniul sănătății sunt:

Redeschiderea Policlinicii

Liberalul sighișorean Aurel Mosora a avut în perioada interbelică două mari obiective pe care le-a realizat: construirea Catedralei și cea a Policlinicii.

În lista noastră de priorităţi se numără redeschiderea Policlinicii, parte a sistemului public de sănătate.

Vom încuraja diversificarea serviciilor de investigare și de tratament, de exemplu fizioterapia. De asemenea, considerăm necesară o secție de stomatologie de urgență.

Mutarea ambulatoriului în incinta Spitalului a fost o decizie neinspirată care a pus pe drumuri sute de sighișoreni, obligându-i să aștepte pe coridoarele spitalului, de cele mai multe ori neîncăpătoare.

Un prim pas pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale este iniţierea unui dialog constructiv cu managerul Spitalului Municipal pentru a reînființa Policlinica. Este nevoie de a identifica surse de finanțare pentru modernizarea clădirii în care a funcționat timp îndelungat această Policlinică.

Mutarea Maternității în incinta Spitalului

Clădirea Maternității nu este adecvată pentru a furniza servicii medicale în regim de urgență. Din acest motiv, sighişorenii apelează la maternităţile din Târgu Mureş sau din Odorheiu Secuiesc. Secția de ginecologie și obstetrică, sala de nașteri și neonatologia trebuie să funcționeze în incinta Spitalului Municipal. Lipsa personalului medical la actuala Maternitate – anestezist sau neonatolog – în cazul intervențiilor de urgență pune în pericol mamele și nou-născuții.

Pentru această clădire există un proiect arhitectural. Vom iniţia un dialog cu autorii acestui proiect pentru a urgenta rezolvarea problemei.

Înființarea unei secții paliative în cadrul Spitalului

Pacienţii cu afecţiuni grave care au nevoie de îngrijiri paliative nu pot beneficia de acest tip de servicii la Sighişoara. Este nevoie de personal calificat, cu pregătire socio – medicală. Identificarea şi pregătirea acestei categorii de personal reprezintă o prioritate pentru noi.

Rezolvarea crizei medicilor de familie

Sighişoara are foarte mare nevoie de medici de familie. Numărul celor care activează în prezent este total insuficient, iar în curând majoritatea acestora se va pensiona. Este nevoie de atragerea de medici de familie, prin oferirea unor condiţii decente de trai şi prin implicarea Primăriei în tot ceea ce înseamnă buna funcţionare a cabinetelor unde aceşti medici ar putea să activeze.