Grădini urbane în cartierele de blocuri din Sighișoara

În fiecare an electoral, grădinile din cartierul Bărăgan sunt supuse dezbaterii, în principal cu scopul de a fi desființate. Înainte de a vă decide ”pro” sau ”contra”, dorim să vă oferim o altă perspectivă asupra acestui subiect.

Grădinăritul urban este o metodă de îmbunătățire a calității vieții locuitorilor din zone urbane aglomerate, dar și o modalitate de a contribui la dezvoltarea sustenabilă a orașului și a comunității.

Ceea ce în orașe europene se creează artificial, la noi în Sighișoara, în cartierele Plopilor, Brădet sau Bărăgan există în mod natural. Grădinile cultivate de locuitorii cartierelor de blocuri din Sighișoara sunt o modalitate de petrecere a timpului liber și un mod de viață tradițional adaptat la stilul de viață urban.

Beneficiile acestor grădini nu sunt doar pentru sufletul și traiul zilnic al celor care le lucrează, ci și pentru mediul înconjurător prin rolul lor de îmbunătățire a calității solului și aerului, și creșterea biodiversității.

Proiectul nostru pentru aceste grădini urbane este de a le menține, de a pune accentul pe îngrijirea și amenajarea zonelor din jurul grădinilor și, dacă există inițiative de acest fel în alte zone ale orașului, le susținem.

Dorim și înființarea unor grădini comunitare cu scop educativ, unde generațiile mai în vârstă pot învăța copiii cum să își cultive legume, plante aromatice și fructe într-un spațiu urban. Împreună putem crea un oraș ”verde” și o comunitate sighișoreană unită.