Evenimente culturale și comunitare în Sighișoara

Evenimentele culturale în Sighișoara sunt importante din două motive:

1. Ele sunt elemente de dezvoltare a spiritului comunitar în societate. Avem multe inițiative culturale în Sighișoara, coruri, ansambluri vocale și muzicale, formații de muzică ușoară și de rock, trupe de teatru și grupuri de dans etc. Zilele Orașului ar trebui să fie ocazia în care aceste inițiative să fie prezentate. De asemenea, dorim să revitalizăm viața comunitară în vecinătățile Sighișoarei prin organizarea unor evenimente stradale.

2. Festivalurile sunt un reper important din punct de vedere turistic. Pe de o parte, ele atrag un număr mare de turiști care participă la acestea, pe de altă parte, relatarea despre aceste evenimente în mass-media contribuie la atragerea turiștilor pe tot parcursul anului. 

Festivalul de Blues, Festivalul Medieval, Academia Sighișoara, Festivalul Intercultural ProEtnica și manifestările cultural-artistice specifice sărbătorilor de iarnă sunt cele mai importante evenimente organizate în Sighișoara.

Primăria trebuie să se implice eficient în organizarea acestor evenimente într-un mod profesionist.

Nu este acceptabil ca programul Festivalului Medieval să apară cu o zi înainte de începerea acestuia și nu este acceptabil ca acest festival să nu aibă un partener media de seamă pe plan național. Cât despre ”manifestările cultural-artistice specifice sărbătorilor de iarnă”, denumirea spune totul despre calitatea actului cultural.

Din păcate, nu există instrumente transparente pentru sprijinirea logistică și financiară a festivalurilor organizate de operatori culturali privați.

Ne dorim inițierea unui dialog cu toți organizatorii și elaborarea unei strategii de dezvoltare a evenimentelor culturale în Sighișoara. Propunem amenajarea unui loc dedicat pentru instalarea scenei în Cetate, lângă Turnul Fierarilor, între Primărie și Biserica Mănăstirii. Considerăm că spațiul de la fostul Club Baum ar trebui dedicat activităților culturale.