Cetatea Sighișoara – Patrimoniul mondial viu

Cetatea a făcut celebru orașul nostru în toată lumea, fiind înscrisă în 1999 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Statutul de sit UNESCO a fost administrat și valorificat defectuos de Primărie.

În 2011 Consiliul Local a aprobat “Regulamentul de parcare, acces și trafic în Cetatea Medievală Sighişoara (HCL 128/28.07.2011)”. Acest Regulament nu a fost niciodată aplicat integral. Regulamentul prevede un număr maxim de mașini, un acces monitorizat electronic și afișaj, câte mașini se află în cetate. Accesul mașinilor turiștilor este permis doar pentru 20 de minute gratuit.

Propunem aplicarea Regulamentului, introducerea unui automat de taxare cu tarife mari după expirarea minutelor gratuite. Ridicarea manuală a barierei va fi interzisă. Reastaurarea cetății este un obiectiv clamat demagogic de mulți politicieni. Cetatea înseamnă însă mai mult decât turnuri și ziduri, iar cele mai multe clădiri sunt proprietate privată. Primăria va înființa un serviciu public de consiliere gratuită pentru proprietarii de monumente istorice care doresc să le restaureze.

Ministrul liberal al Culturii, Bogdan Gheorghiu, în data de 13 septembrie a declarat la Sighișoara că restaurarea fortificațiilor orașului reprezintă o prioritate pentru Guvernul României. Vom acorda atenția cuvenită unui proiect ambițios de restaurare a Cetății, pentru care vom avea susținerea Guvernului liberal.

Cetatea și Dealul Cetății trebuie să devină din nou un loc atractiv atât pentru turiști, cât și pentru sighișoreni, un loc viu, animat și valorificat într-un mod responsabil.

Nu ne dorim ca Cetatea să devină o expoziție de muzeu. Viața din Cetate este cea care o face unică și ea trebuie susținută. Viața Cetății e dată de locuitorii ei, de artiștii și meșteșugarii locali, de produsele locale, preparate din zonă, sau de copiii și tinerii care sunt dornici să descopere bogăția culturală moștenită. Trebuie să dezvoltăm împreună cu cetățenii și specialiștii un Plan de Management al sitului UNESCO, o viziune de dezvoltare durabilă a patrimoniului, despre cum va arăta și cum vom valorifica zona istorică a Sighișoarei în viitor.