Blocuri și case termoizolate

Ne propunem reducerea costurilor de consum pentru energie a blocurilor de locuinţe, a clădirilor publice și private din Sighişoara.

Deşi Guvernul României a alocat fonduri pentru finanţarea lucrărilor care duc la creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, în Sighişoara acestea nu au fost accesate de către Primărie.

Programul de finanţare este avantajos. Asociaţiile de proprietari contribuie cu 20%,  Primăria cu 30% din valoarea investiției totale, iar restul de 50% poate fi acoperit din fonduri de la bugetul de stat.

Ne aflăm în prezent într-o situaţie absurdă: la data de 25 iunie Primăria Sighişoara a aprobat demararea a două proiecte, ,,Reabilitarea Termică a Blocurilor de Locuințe”, în vederea creșterii eficienței termice a locuințelor, respectiv ,,Reabilitarea Termică a Clădirilor Publice”, în vederea creșterii eficienței termice a clădirilor publice pentru a aplica la fonduri în cadrul POR 2014 – 2020, dar nu a precizat cum îşi va onora obligaţiile financiare proprii aferente acestor proiecte dacă aplicaţiile vor fi de succes.

Această situaţie va trebui lămurită urgent de noua conducere a Primăriei, după alegerile din 27 septembrie. Suntem convinși că vom găsi resurse pentru asigurarea co-finanţării necesare.

Este necesară organizarea unei dezbateri publice cu asociațiile de proprietari pentru a identifica priorităţile şi a accelera reabilitarea blocurilor, ulterior obţinerii fondurilor necesare. 

Același program este valabil și în cazul locuințelor individuale – se decontează 60% din valoarea costurilor de eficientizare energetică cum ar fi: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperișului, a pereților exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi etc.

Vom susține implementarea acestor programe în beneficiul cetățenilor prin intermediul Agenției pentru Managementul Energiei, aflată în subordinea Primăriei. Personalul angajat în cadrul Agenției va fi instruit să ofere consultanță sighișorenilor pentru întocmirea dosarelor și a cererilor de finanțare în vederea accesării acestor fonduri nerambursabile. Pentru accesarea fondurilor din bugetul de stat, un avantaj al Sighişoarei este sprijinul Guvernului, condus de partidul din care facem parte – PNL.