Asociațiile de proprietari și vecinătățile – Partenerii Primăriei în gospodărirea cartierelor Sighișoarei

Străzile și spațiile verzi din oraşul nostru suferă de lipsă de întreținere și de curăţenie. Nu există suficiente coşuri de gunoi, astfel încât de cele mai multe ori gunoiul se revarsă pe trotuar. Spațiile de depozitare a deșeurilor sunt necorespunzătoare, în unele locuri acestea devin adevărate mormane de gunoi. Regretăm că depozitarea și colectarea selectivă a deșeurilor funcționează doar în teorie.

Pentru cei vârstnici, nu există bănci adecvate. Cele pe care le putem vedea zilnic nu mai corespund demult, sunt murdare, stricate, pot pune oricând sănătatea în pericol.

Am vorbit cu mulți cetățeni, cu inițiative și spirit gospodăresc, care sunt nemulțumiți de modul de întreținere a spațiilor verzi de către Primărie și de faptul că inițiativele cetățenești nu sunt susținute. Am întâlnit locuitori în Bărăgan, pe str. Dumbravei, str. Nouă, care își doresc să se implice voluntar și să fie responsabili pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi din jurul blocurilor, dar și pentru domeniul public.

Sighișoara este vestită pentru existența vecinătăților, o formă de organizare inițiată de sași și preluată de români, Sighișoara fiind singurul oraș care are și vecinătăți ale femeilor. Spiritul vecinătăților poate fi reînviat în Sighișoara și credem că acest lucru se poate realiza printr-o uniune a asociațiilor de proprietari în cartierele de blocuri și prin înființarea de noi vecinătăți în cartierele de case.

Când cetățenii au mai multă autonomie, Sighișoara va fi mai curată și mai întreținută decât până acum. Așadar, propunem încheierea unui protocol de parteneriat între Primărie, vecinătățiile și asociațiile de proprietari. Primăria poate pune la dispoziție în fiecare cartier utilaje de întreținere, poate asigura transportul deșeurilor verzi după un plan bine definit, iar cetățenii se autogospodăresc.

Pentru a evita depozitarea nepermisă a deșeurilor lângă containere, precum și pentru asigurarea depozitării și colectării selective, propunem instalarea unui sistem de monitorizare video. În cadrul acestor parteneriate vom stabili împreună cu cetățenii și strategia de dezvoltare a cartierelor, amenajarea de parcuri de joacă și zone de socializare pentru vârstnici.